Subscribe:

facebook

Apr 12, 2011

Alangkah Lucunya Kita


Lucunye.. Duit RM50 kelihatan begitu besar bila
dibawa ke kotak derma masjid, tapi begitu kecil bila
dibawa ke isetan

Lucunye.. 30 minit terasa begitu lama untuk berzikir,
tapi betapa pendeknya waktu itu untuk menonton
"You are Beautiful"

Lucunye.. Betapa lamanya 2 jam berada di masjid, tapi
betapa cepatnya 2 jam berlalu ketika menonton wayang
di panggung

Lucunye.. Susah sungguh merangkai kata untuk
dipanjatkan saat berdoa atau
solat, tapi betapa mudahnya cari bahan bersembang bila
bertemu kawan-kawan, bf/gf.

Lucunye.. Betapa seruan dan teriakan yang berpanjangan
waktu perlawanan bola sepak tapi betapa bosannya bila
imam solat tarawih bulan Ramadhan bacaannya lama dan
panjang.

Lucunye..Susah sangat baca Al Quran 1 juzu' saja, tapi
majalah hiburan dan novel best seller 100 halaman pun
habis ditelaah.

Lucunye ..Orang berebut paling depan untuk menonton
bola atau konsert, tetapi berebut cari saf paling
belakang bila sembahyang Jumaat supaya boleh cepat
keluar.

Lucunye.. Kita perlu diundang seawal 3-4 minggu
sebelumnya untuk majlis agama supaya boleh dimasukkan
agenda kita, tapi untuk acara lain seperti
menonton wayang, annual dinner atau high tea jadual
kita boleh diubah.

Lucunye.. Susahnya orang mengajak menyebarkan dakwah,
tapi mudahnya orang menyertai dan menyebar gosip.

Lucunye.. Semua orang inginkan masuk syurga tanpa
harus beriman, berfikir, berbicara ataupun melakukan
apa-apa.

Lucunye.. Kita boleh mengirimkan ribuan jokes dan
surat berantai melalui email..tapi bila mengirim yang
berkaitan dgn ibadah sering mesti berfikir
dua tiga kali..

Tak lucu??Lucu-lucukanlah diri kita.. memikirkan yg
lucu tu..lucu-lucu =..="

p/s renungan kita bersama ^^,

showing gratitude is one of the simplest yet most powerful things humans can do for each other

5 mengarut:

Ariffin Khomeini said...

lucunya bile kita keep counting tarikh filem Pirate of Caribbean keluar

tetapi x pnah counting berapa waktu kita dijemput oleh-Nya.

p/s : kidding je kot. aq pun budak jahat. haha

AISHA INANI said...

nice post bro.

yes, its funny, kita khilaf.

byk gak aku tergigit lidah, sentap. muahahaha.

haihh, bila aku nih nak baik tah. grr grr!

mr delirium said...

@yipeng
kureng pye yipeng..aku mne tahu brpe wktu aku dijemput oleh-Nya..aduh


@aisha
hahah..orang yg kite rse die baik pun tak tahu sme de die baik atau x..nokkss

aiex sepet said...

lucunya kita sebab banyaknya meluangkan masa untuk blogging,fb,twitter dll,tapi sikit saja masa digunakan ke jalan-Nya.lucu kan cucu?

cEro said...

nice one bro, tepak kena kat kalbu aku..adus!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
blogger widgetsblog statistics widget for blogger