Subscribe:

facebook

Jun 8, 2011

German Malaysian Institute (FYP)

The Final Year Project (FYP) is a compulsory course in GMI training module and one which sets GMI trainees and graduates apart from the rest of the world...in-groups, trainees put their skills and knowledge, and merge their individual strengths, into the projects to ensure that the projects meet industrial standards...trainees work on the projects, with minimal yet sufficient supervision from the assigned supervisors, starting from the initial stages of proposal right till the construction and commissioning of the projects...bla..blaa..
The exposure and experience trainees obtain from their 16-week in plant training become the thrust for them to work on the FYPs.  These masterpieces become the pride of the trainees, and giving GMI the edge.
     
Assalamualaikum, dah lama bebenor aku tak update blog ni..bersawan sudah..sibuk yang amatla katakan.
balik dari bilik FYP pagi-pagi buta..penatnya tuhan saja yang tahu..hahaha..
doakan aku berjaya untuk external 20 Jun nanti :)
sila skrol sampai bawah ye :)

ini jugek..

ini namenye programmable logic control..german mai.

ni projek buat fish pallet



yang ni buat minyak kelapa dara..virgin oil



yang ni bukan projek siapa-siapa..ni GMi punya.

cesss


ade tank yang hampir pecah..orang besar sebagai "cover"






waste food...erm..tak ingat dah ape name projek drang

yang ade "caution" tu distillation column..yang biasa digunakan dalam oil refinery

Fakta (berdasarkan pengetahuan aku)

1. kos bagi setiap projek melebihi daripada RM10,000 (projek grup aku dalam RM 28k)
2. setiap kumpulan ade supervisa masing-masing
3. boleh dikatakan setiap projek oleh dikaitkan dengan biologi, kimia, fizik, matematik.
4. ada 2 presentation..internal dan external..internal hanya lecturer sebagai verifier, external pula orang-orang dari industri..(internal lagi menggerunkan kerana masa itula kiteorang dapat tahu samada projek itu layak/dapat diteruskan untuk external atau tidak..kalau tak lepas repeat sem)
5. kos perbelanjaan projek ditanggung oleh GMi
6. selamat malam..

Dengan adanya projek seperti ini..ia memberi pendedahan kepadar pelajar untuk mereka gunakan ketika berkerja di dalam industri..setiap projek perlu mengikut spesifikasi industri..setiap kumpulan mempunyai maksimum 5 orang..masing-masing mempunyai tugas yang tersendiri seperti mana yang diarahkan oleh ketua grup..sepertimana aku..aku mendapat tugas sebagai budak mekanikal..yang lain-lain tu ade wiring man..programmer..et cetera..tapi disebabkan di dalam grup perlulah work as a teamwork , jadi saling tolong-menolongla..tak adala perkataan..."arggghhh!! tu kerja ko kan! kerja aku dahsetel..dah ah!" (cover)

Untuk pengetahuan korang..baru-baru ini orang-orang dari industri seperti exxonmobil, schlumberger, dll datang ke GMi untuk menemuduga pelajar yang ingin terus berkerja selepas grad..jadi memang tak ada sape yang tak mencubanya..orang yang nak sambung belajar pun cuba..hahaha..selain itu..pentadbiran GMi akan inform jika ada kekosongan di mana-mana company yang memerlukan pekerja.jadi siapa-siapa yang ada adik yang berminat  dengan teknikal..blehla sambung sini..hehe..sape nak buat A level pun boleh.

Kos-kos yang ditawarkan:

Indutrial Electronic










7 mengarut:

Yuni Aisyah said...

gempak tu....!!pape pon all da best..moga projek luthfi berjaya dgn jayanya,..:D

mr delirium said...

terime kaseh yuni :))

cEro said...

hoho, nmpak seronok je...
all da best!

AISHA INANI said...

peh dah buat fyp!
grad lekas la hang kan....
cis cemburu!


buat perabis fyp jgn nak korea sangat ah. kang tak grad padan muka hang. kah kah kah.

Daus Naga said...

terbaik dik~~~ iw ish u all the best for your final...nnt cecube apply kje kat miri :P manyak oil & gas industry cni

Halusinasi said...

waaa, terbaiklah bro! risau nak kaco kamu buat masa terdekat ni..hehe

Regional College Of Pharmacy said...

Your blog is very informative and gracefully
your guideline is very good.Thank you
Engineering college
Best engineering college in india
Private engineering college
pharmacy college
pharmacy college in india
top pharmacy college
Polytechnic college
Top polytechnic college
Top private polytechnic college
Top polytechnic colleges in India
Techanical colleges
Polytechnic college in india
Leading call center
Outbound call center india
Cheap Seo services india

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
blogger widgetsblog statistics widget for blogger